Menu

ONKO SUORATOISTO VPN-YHTEYDELLÄ LAILLISTA?

Suoratoisto on laillista

SUORATOISTO VPN-YHTEYDELLÄ ON 100% LAILLISTA

Elokuvien ja sarjojen lataaminen ja jakaminen voi loukata tekijänoikeuksia, mutta internetissä olevien elokuvien, sarjojen sekä urheilulähetysten katsominen suoratoistona on laillista.

Sama sääntö koskee myös muita suoratoistopalveluita, kuten Netflixiä, jossa materiaali on täysin laillisesti kaikkien saatavilla. Netflixin sekä muiden suoratoistopalveluiden käyttäminen VPN-yhteyden kautta ei siis ole laitonta eikä se riko tekijänoikeuksia.

Tässä suora lainaus Euroopan Unionin Teollisoikeuksien Viraston sivuilta:

Suoratoistoa (streamaus) käytetään jaettaessa elokuvateoksia ja musiikkia verkossa. Suoratoistossa elokuvaa tai musiikkia aletaan toistaa heti, kun käyttäjä on lähettänyt tilauspyynnön. Koko teosta ei tallenneta käyttäjän tietokoneelle ennen toiston aloittamista, vaan sitä ladataan samalla kun materiaalia toistetaan. Kun elokuva on katsottu loppuun, teoksesta ei jää varsinaisia kopiota käyttäjän tietokoneelle. Suoratoistopalvelussa käyttäjän tietokoneelle syntyy kuitenkin väliaikaisia kopioita. On epäselvää, katsotaanko tällaisten väliaikaisten kopioiden muodostuminen kappaleen valmistamiseksi. Tekijänoikeuslaissa kappaleen valmistamisena pidetään sen valmistamista myös tilapäisesti. Selvää on joka tapauksessa, että laillisesta lähteestä saa jokainen valmistaa muutaman kopion yksityiskäyttöä varten. Siten Spotifyta, Netflixiä tai muuta laillista suoratoistopalvelua hyödyntäessään käyttäjä ei loukkaa tekijänoikeutta, vaikka väliaikaisia kopioita muodostuisikin. Tähän voi lisätä sen, että teosten pelkkä tallentaminen (“lataaminen”) verkosta yksityistä käyttöä varten ei ole laissa rangaistavaa.”

Lähde: https://euipo.europa.eu/ohimportal/fi/web/observatory/faqs-on-copyright-fi#11

Suoratoistopalvelut voivat itse asettaa ehtoja VPN-yhteyden käyttämiselle

Vaikka VPN-yhteyden käyttö on laillista suoratoistopalveluissa, niin se ei tarkoita sitä, etteivätkö palveluntarjoajat voisi asettaa sille sääntöjä. Joidenkin palveluiden ehdoissa lukee, että VPN-yhteyden käyttäminen voi johtaa tilin sulkemiseen. Tämä on kyllä erittäin harvinaista ja epäillä sopii, noudattaako esimerkiksi Netflix tätä sääntöä, sillä VPN-palvelu on käytössä miljoonilla yksityishenkilöillä.

VPN-palvelun käyttöön liittyvistä ehdoista kannattaa kuitenkin aina lukea kyseisen suoratoistopalvelun käyttöehdoista.

Varmaa on kuitenkin se, kun katsot Netflixiä, jääkiekkoa, jalkapalloa, Formuloita, YLE Areenaa, Katsomoa, Ruutua tai muita suoratoistolähetyksiä netistä VPN-yhteyden kautta, et riko lakia.

Ellet sitten tietämättäsi tai tietoisesti lataa laitteellesi jotain tekijänoikeuksin suojattua materiaalia. Tosin VPN-yhteys naamioi todellisen IP-osoitteesi, joten mikäli tällainen vahinko sattuisi, niin sitä ei voida yhdistää takaisin sinuun.

MotoGP
Formula 1
Wimbledon