VPN-SUOMI tietää, että kaikille VPN ei ole aivan tuttu juttu ja siksi päätimme aloittaa listaamaan meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä. Olkaapa hyvä!
VPN on ohjelmistosovellus, joka tarjoaa korkeamman yksityisyydensuojan internetin selaamiseen. Se luo turvallisen yhteyden julkisissa verkoissa (esimerkiksi wi-fi lentokentillä, ravintoloissa tai hotelleissa) sekä kotiverkkoyhteyksissä. Lue lisää Mikä on VPN? -sivultamme
VPN-sovellukset ovat todella hyödyllinen apuväline internetin käyttöön. Ne eivät pelkästään suojaa sinun yksityisyyttäsi, mutta voivat auttaa myös ohittamaan sensuroitua ja fyysisen sijainnin perusteella estettyä sisältöä missä päin maailmaa tahansa.
Tilaa ja asenna VPN. Käynnistä VPN-sovellus laitteessasi ja yhdistä valittaviin palvelimiin. Tietoliikenteesi menee ensin VPN-sovellukseen ja sitä kautta haluamaasi kohteeseen verkossa salassa internet-palveluntarjoajalta.
Ilman VPN-yhteyttä verkkoyhteytesi on avoin, ja se on silloin haavoittuvainen esimerkiksi hakkeroinnille, tietojenkalastelulle ja muilla vastaaville uhkille. Nämä ovat riskinä erityisesti avoimissa wifi-verkoissa.
VPN-SUOMI ylläpitää aktiivisesti tv-opasta ja julkaisukalenteria VPN:n avulla ilmaiseksi nähtävästä viihteestä. Tämä tarjonta sisältää suoratoistopalveluita ja ilmaiskanavia, jotka esittävät elokuvia, tv-sarjoja sekä urheilulähetyksiä.
Vaikka VPN itsessään ei ole laiton, niin sen käyttötarkoitukset saattavat rikkoa lakia. Tällaista voi olla esimerkiksi vertaisverkoissa – eli torrenteilla – tekijäoikeuslakien alaisen materiaalin jakaminen, eli tekijäoikeusrikkomukset.
Kyllä. Areena, Ruutu ja mtv-palvelu (entinen Katsomo) ovat nähtävissä mistä päin maailmaan tahansa VPN:n avulla. Katso edellä mainitut linkit parhaiten jokaisen kanavan kanssa testatusti toimiville sovelluksille.
Esimerkiksi Iranissa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ainoat sallitut VPN-sovellukset ovat valtion omat tai hyväksymät. Näissä maissa hyväksymättömien VPN-sovellusten käyttö voi johtaa isoihin sakkoihin.
Ilmaisia VPN-sovelluksia käyttäessä pätee vanha viisaus: ”Jos jokin on ilmaista, silloin sinä olet se tuote, jota myydään”. Yksikään VPN-palveluita markkinoiva yritys ei voi tarjota sinulle loputonta ilmaista palvelua. Jos sinä et maksa tilauksestasi, niin silloin palveluntarjoajat rahoittavat toimintansa sinun avullasi muilla keinoin. Tässä on yleisimpiä tapoja, joilla ilmaiset VPN-sovellukset voivat käyttää sinua hyväkseen:
Eli jos palvelua tarjotaan sinulle ilmaiseksi, sinun kannattaa kysyä itseltäsi, että mikä on palvelun motiivina. Tämä ei tarkoita, etteikö ilmaisia VPN-sovelluksia voisi olla, mutta riski ei ole sen arvoinen. Yritykset tavoittelevat voittoa ja jos siitä ei maksa, niin he tekevät se muilla keinoin, jotka saattavat olla kyseenalaisia.
Lue lisää Ilmainen VPN -sivultamme.
Lyhyesti ilmaistuna, kyllä. Useimpien maiden kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus yksityisyyteen, joten VPN-sovelluksen omistaminen, asennus ja käyttö on useimmiten täysin laillista. Mutta vaikka ne ovat yleisesti laillisia, maailmassa on joitakin maita, jotka yrittävät aktiivisesti seurata tai rajoittaa niiden käyttöä. On myös tärkeää huomioida, että vaikka VPN itsessään ei ole laiton, niin sitä voidaan käyttää laittomiin tarkoituksiin. Tällaista voi olla esimerkiksi vertaisverkoissa – eli torrenteilla – tekijäoikeuslakien alaisen materiaalin jakaminen, eli tekijäoikeusrikkomukset.
Joissakin maissa, esimerkiksi Iranissa tai Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa, VPN-sovellukset ovat sallittuja, mutta ainoat sallitut sovellukset ovat valtion omat tai hyväksymät. Tämä tarkoittaa, että hyväksytyt sovellukset näissä maissa eivät todennäköisesti suojele käyttäjän yksityisyyttä. Näissä maissa hyväksymättömien VPN-sovellusten käyttö voi johtaa isoihin sakkoihin, mutta toisaalta näitä lakeja on hankala pakottaa. Tällaisissa maissa VPN-sovellusta käyttäessä tulee kuitenkin olla tietoinen riskistä. Irakin ja Valko-Venäjän kaltaisissa maissa VPN on kokonaan kielletty. Tämän taustalla on useimmiten terrorismin vastaiset tai poliittiset syyt.
Näistä ääriesimerkeistä huolimatta VPN on Suomessa ja suurimmassa osassa maailmaa täysin laillinen käyttää. Suoratoistojen osalta voit lukea lisätietoja täältä.
Irakin ja Valko-Venäjän kaltaisissa maissa VPN on kokonaan kielletty. Tämän taustalla on useimmiten terrorismin vastaiset tai poliittiset syyt.
VPN:iä rajoittavissa maissa hyväksymättömien VPN-sovellusten käyttö voi johtaa esimerkiksi isoihin sakkoihin, mutta toisaalta näitä lakeja on hankala pakottaa. Tällaisissa maissa VPN-sovellusta käyttäessä tulee kuitenkin olla tietoinen riskistä.
Täysin anonyymiksi ei, mutta silti anonymiteetti on todella kattava. Ilman VPN-sovellusta yhteytesi on täysin avoimena internet-palveluntarjoajallesi, julkiselle Wi-Fille, tietoliikenteen matkalla oleville palvelimille tai kenelle tahansa, jolla on tarvittavat välineet tiedon tarkkailuun. VPN kryptaa tietosi, näyttäen tietoliikenteen lähteeksi VPN-palvelimen sinun oman laitteesi sijasta. Seuraavat tekijät määrittelevät laajalti anonymiteettisi tason:
Kaikki VPN-sovellukset eivät ole yhtä hyviä tietojensuojelussaan. Siksi kannattaa lukea eri sovellusten taustoista ja tehdä päätös arviointien perusteella. Katso aina ennen tilaamista ajantasalla olevalta etusivultamme vertailumme parhaat VPN-yhteydet ja tee ostopäätös vasta sitten.
VPN-sovellukset ovat kiellettyjä tai rajoitettuja seuraavissa maissa: Kiina, Turkki, Irak, Venäjä, Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Iran ja Oman.
Henkilökohtaisten tietojen kalastelu ja myynti, haittaohjelmistot (malware), yhteyskaistan varastaminen ja selainkaappaukset. Emme väitä, etteikö ilmaisia VPN-sovelluksia voisi olla, mutta riski ei ole sen arvoinen.
Kun käyttäjä yhdistää verkkoyhteytensä sovellukseen, he yhdistävät VPN-palvelimeen, joka todentaa käyttäjän henkilöllisyyden. VPN-palvelimet voivat kuulua itse palveluntarjoajalle tai olla vuokrattuja kolmannen osapuolen palvelimilta.
Palvelimen etäisyys käyttäjään vaikuttaa verkon nopeuteen, koska tietoliikenteen liikkuma matka kasvaa. Suurin osa palvelimista toimii ongelmitta, mutta mukavuuden maksimoimiseksi kannattaa valita lyhin etäisyys käyttäjän ja palvelimen välillä.
Pystyt ohittamaan maarajoituksia netissä, peittämään selaushistoriasi, salaamaan kommunikointisi, suojautumaan palvelunestohyökkäyksiltä ja yhdistämään turvallisesti koti- ja työverkkoon tai käyttämään julkisia wi-fi-verkkoja.
VPN-sovelluksen käyttö on yksinkertaista. Ensiksi käynnistät VPN-sovelluksen laitteessasi, oli se sitten PC, puhelin tai tabletti. VPN kryptaa tietosi ennen kuin internet-palveluntarjoajasi tai julkinen wifi näkee sitä. Tietoliikenteesi menee ensin VPN-sovellukseen ja sitä kautta haluamaasi kohteeseen verkossa. Kohdesivusto näkee tällöin tietoliikenteen tulevan valitsemastasi palvelimesta, eikä todellisesta sijainnistasi ja henkilökohtaisesta laitteestasi.
Seuraavat kuvat havainnollistavat tämän toiminnan.
Tässä näet, miltä internetyhteys yksinkertaisuudessaan näyttää ilman VPN-yhteyttä:
SUOJAAMATON TIETOLIIKENNE
SINÄ <--> INTERNET
Vaikka tämä yhteys on norminmukainen, siinä on aukkoja. Lähettämäsi tiedot ovat avoimesti kaikkien nähtävillä. Internet on valtava joukko palvelimia, jotka viestivät toistensa kanssa jatkuvasti. Tämä dataliikenne sisältää myös sinun tietosi, joka on edellytyksenä sille, että voit käyttää nettisivuja. Tämä tietoliikenne on verrattavissa lentoliikenteeseen: lipunmyyjä, tulli, laukkujen käsittelijät ja lentohenkilökunta saavat kaikki palan sinun tiedoistasi, ennen kun voit istua koneessa paikallesi.
Tässä näet, miltä internetyhteys näyttää VPN-yhteydellä:
KRYPTATTU YHTEYS
SINÄ <--> VPN-PALVELIN <--> INTERNET
Kun käytät VPN-yhteyttä, sovellus ensin kryptaa tietosi, etenee tässä muodossa internet-palveluntarjoajalle, josta edelleen VPN-palvelimelle. VPN-palvelin sitten yhdistää verkkoon puolestasi. Tämä parantaa turvallisuuttasi seuraavilla tavoilla:
Kohdesivusto näkee VPN-palvelimen tietojen lähdesijaintina, ei sinun omaa IP-osoitettasi.
Kukaan ei pysty helposti tunnistamaan sinua tai tietokoneettasi tietojen lähteenä, mitä sivuja selaat tai tietoja lähetät.
VPN-sovelluksilla on rajattu määrä palvelimia ja sitä myöden IP-osoitteita. Monet VPN:t käyttävät vanhempaa IP-osoiteprotokollaa ja niiden on hankalaa luoda kaikille käyttäjilleen uniikkeja IP-osoitteita. Sivustot blokkaavat nämä toistuvat osoitteet. Meidänkin sivustolla arvostelun kärkipäästä löytyvät VPN-sovellukset toimivat kuitenkin lähes poikkeuksetta, ilmaiset vaihtoehdot eivät useinkaan.
Esimerkiksi joillain suoratoistopalveluilla tai televisio ei ole lisensointi- tai esitysoikeuksia ohjelmilleen kotimaan ulkopuolella. Siksi ne joudutaan blokkaamaan. Nettisivustot saattavat myös mustalistata VPN-osoitteita estääkseen spämmiä.
Tarkista VPN:n kotimaan lainsäädäntö. Tarvitseeko heidän luovuttaa tietoja vaadittaessa? Pitävätkö he lokia tietoliikenteestä tai henkilötietoja sisältävää maksukirjaa? Onko palvelulla tarpeeksi vahvat kryptaus- ja tietojensalausprotokollat? Kaikki ”logittomat” palveluntarjoajat kyllä ilmoittavat asian selkeästi sivuillaa, sillä onhan se paras VPN_n myyntivaltti.
Kryptauksella viitataan mihin tahansa käytäntöön, jolla suojataan arkaluontoista tietoa. VPN-palvelimista puhuttaessa tarkoitetaan lähinnä tietoliikenteen koodausta sellaiseksi, että vain tiedon lähettäjä ja vastaanottaja pystyy lukemaan sen.
Pysäytyskytkin toimii ns. ansalankana, joka vahtii ulosantamasi IP-osoitteen tilaa. Jos kytkin havaitsee äkillisen muutoksen VPN-yhteyden tilassa, niin se katkaisee ja estää kokonaan internet-yhteytesi turvallisesti ilman tietovuotoja.
Turvallinen VPN-sovellus ei pidä lokitietoja, tarjoaa läpinäkyvän asiakaspalvelun, sisältää DNS-vuotosuojauksen, AES 256-bittinen kryptausprotokollan ja pysäytyskytkimen. Lisäksi sovellus saa päivityksiä tasaisin väliajoin.
Kaikki VPN-sovellukset eivät ole yhtä hyviä tietojensuojelussaan. Siksi kannattaa lukea eri sovellusten taustoista ja tehdä päätös arviointien perusteella. Laadukkaat VPN-yhteydet eivät myöskään pyydä turhia lupia puhelimeltasi. Älä esimerkiksi koskaan anna lupaa tiedostojen, kameran tai mikrofonin käyttöön VPN-sovellukselle. Internet yhteyden hallintaan luvan antaminen on normaalia.
Hyvän laatuinen ja turvallinen VPN-palvelu maksaa yleensä suurin piirtein 2–10 €/kk. Usein hintaan vaikuttaa tilauksen pituus.
Kyllä, pelkästään Netflix USA sisältää tuhansia elokuvia ja tv-sarjoja, joita Suomen Netflix ei esitä. Yhdistä VPN Netflix yhteensopiva VPN Yhdysvaltojen palvelimeen avataksesi tämä sisältö.
On. VPN-sovelluksella voi esimerkiksi säästää rahaa myös majoituksessa, lentolipuissa sekä auton vuokrauksessa.