USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

VPN-SUOMI tietää, että kaikille VPN ei ole aivan tuttu juttu ja siksi päätimme aloittaa listaamaan meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä. Olkaapa hyvä!

Mikä on vpn?

Miten VPN toimii?

VPN-sovelluksen käyttö on yksinkertaista. Ensiksi käynnistät VPN-sovelluksen laitteessasi, oli se sitten PC, puhelin tai tabletti. VPN kryptaa tietosi ennen kuin internet-palveluntarjoajasi tai julkinen wifi näkee sitä. Tietoliikenteesi menee ensin VPN-sovellukseen ja sitä kautta haluamaasi kohteeseen verkossa. Kohdesivusto näkee tällöin tietoliikenteen tulevan valitsemastasi palvelimesta, eikä todellisesta sijainnistasi ja henkilökohtaisesta laitteestasi.

Seuraavat kuvat havainnollistavat tämän toiminnan.

Tässä näet, miltä internetyhteys yksinkertaisuudessaan näyttää ilman VPN-yhteyttä:

SUOJAAMATON TIETOLIIKENNE
SINÄ <--> INTERNET

Vaikka tämä yhteys on norminmukainen, siinä on aukkoja. Lähettämäsi tiedot ovat avoimesti kaikkien nähtävillä. Internet on valtava joukko palvelimia, jotka viestivät toistensa kanssa jatkuvasti. Tämä dataliikenne sisältää myös sinun tietosi, joka on edellytyksenä sille, että voit käyttää nettisivuja. Tämä tietoliikenne on verrattavissa lentoliikenteeseen: lipunmyyjä, tulli, laukkujen käsittelijät ja lentohenkilökunta saavat kaikki palan sinun tiedoistasi, ennen kun voit istua koneessa paikallesi.

Tässä näet, miltä internetyhteys näyttää VPN-yhteydellä:

KRYPTATTU YHTEYS
SINÄ <--> VPN-PALVELIN <--> INTERNET

Kun käytät VPN-yhteyttä, sovellus ensin kryptaa tietosi, etenee tässä muodossa internet-palveluntarjoajalle, josta edelleen VPN-palvelimelle. VPN-palvelin sitten yhdistää verkkoon puolestasi. Tämä parantaa turvallisuuttasi seuraavilla tavoilla:

Kohdesivusto näkee VPN-palvelimen tietojen lähdesijaintina, ei sinun omaa IP-osoitettasi.

Kukaan ei pysty helposti tunnistamaan sinua tai tietokoneettasi tietojen lähteenä, mitä sivuja selaat tai tietoja lähetät.


Onko VPN laillinen?

Lyhyesti ilmaistuna, kyllä. Useimpien maiden kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus yksityisyyteen, joten VPN-sovelluksen omistaminen, asennus ja käyttö on useimmiten täysin laillista. Mutta vaikka ne ovat yleisesti laillisia, maailmassa on joitakin maita, jotka yrittävät aktiivisesti seurata tai rajoittaa niiden käyttöä. On myös tärkeää huomioida, että vaikka VPN itsessään ei ole laiton, niin sitä voidaan käyttää laittomiin tarkoituksiin. Tällaista voi olla esimerkiksi vertaisverkoissa – eli torrenteilla – tekijäoikeuslakien alaisen materiaalin jakaminen, eli tekijäoikeusrikkomukset.

Joissakin maissa, esimerkiksi Iranissa tai Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa, VPN-sovellukset ovat sallittuja, mutta ainoat sallitut sovellukset ovat valtion omat tai hyväksymät. Tämä tarkoittaa, että hyväksytyt sovellukset näissä maissa eivät todennäköisesti suojele käyttäjän yksityisyyttä. Näissä maissa hyväksymättömien VPN-sovellusten käyttö voi johtaa isoihin sakkoihin, mutta toisaalta näitä lakeja on hankala pakottaa. Tällaisissa maissa VPN-sovellusta käyttäessä tulee kuitenkin olla tietoinen riskistä. Irakin ja Valko-Venäjän kaltaisissa maissa VPN on kokonaan kielletty. Tämän taustalla on useimmiten terrorismin vastaiset tai poliittiset syyt.

Näistä ääriesimerkeistä huolimatta VPN on Suomessa ja suurimmassa osassa maailmaa täysin laillinen käyttää.


Ovatko ilmaiset VPN-sovellukset turvallisia?

Ilmaisia VPN-sovelluksia käyttäessä pätee vanha viisaus: ”Jos jokin on ilmaista, silloin sinä olet se tuote, jota myydään”. Yksikään VPN-palveluita markkinoiva yritys ei voi tarjota sinulle loputonta ilmaista palvelua. Jos sinä et maksa tilauksestasi, niin silloin palveluntarjoajat rahoittavat toimintansa sinun avullasi muilla keinoin. Tässä on yleisimpiä tapoja, joilla ilmaiset VPN-sovellukset voivat käyttää sinua hyväkseen:

  • Henkilökohtaisten tietojen kalastelu ja myynti. Koska VPN kryptaa ja suodattaa tietosi, VPN-sovelluksen tarjoaja pystyy näkemään ne. Ilmaiset VPN-palvelut keräävät tietoja jäljityskirjastojen avulla, jotka he pystyvät myymään eteenpäin markkinointi- ja analytiikkatarkoituksiin kolmansille osapuolille.
  • Haittaohjelmistot (malware). Ilmaiset VPN-sovellukset voivat sisältää haittaohjelmistoja, jotka saattavat varastaa arkaluontoisia tietoja, haittaa laitteesi toimivuutta tai kyrptata tiedostojasi käyttäjän ulottumattomiin lunnaita vastaan (ransomware).
  • Yhteyskaistan varastaminen. Ilmaiset VPN-sovellukset voivat varastaa osan yhteyskaistasi nopeudesta ja myydä sitä kolmansille osapuolille.
  • Selainkaappaukset. Tämä tarkoittaa, että ilmainen VPN-sovellus tai sen osa voi ohjata internetselaimesi sivuille, joille et halua mennä. Tätä voidaan hyödyntää saamaan liikennettä sovelluksen yhteistyökumppaneiden kotisivuille taloudellisen hyödyn saamiseksi.

 

Eli jos palvelua tarjotaan sinulle ilmaiseksi, sinun kannattaa kysyä itseltäsi, että mikä on palvelun motiivina. Tämä ei tarkoita, etteikö ilmaisia VPN-sovelluksia voisi olla, mutta riski ei ole sen arvoinen. Yritykset tavoittelevat voittoa ja jos siitä ei maksa, niin he tekevät se muilla keinoin, jotka saattavat olla kyseenalaisia.

Lue lisää Ilmainen VPN -sivultamme.


Tekeekö VPN minusta täysin anonyymin netissä?

Täysin anonyymiksi ei, mutta silti anonymiteetti on todella kattava. Ilman VPN-sovellusta yhteytesi on täysin avoimena internet-palveluntarjoajallesi, julkiselle Wi-Fille, tietoliikenteen matkalla oleville palvelimille tai kenelle tahansa, jolla on tarvittavat välineet tiedon tarkkailuun. VPN kryptaa tietosi, näyttäen tietoliikenteen lähteeksi VPN-palvelimen sinun oman laitteesi sijasta. Seuraavat tekijät määrittelevät laajalti anonymiteettisi tason:

  • Pitääkö VPN-palvelin lokikirjaa tiedoista?
  • Millainen lainsäädäntö maassasi on VPN-sovelluksia kohtaa. Viranomaiset saattavat lain voimalla pakottaa VPN-sovelluksia pitämään lokitietoja ja onko palveluntarjoaja tietojenluovutusvelvollinen viranomaisten vaatiessa?
  • Pitääkö VPN-palvelu maksukirjaa ja sisältävätkö nämä tiedot henkilötietoja?
  • Onko palvelulla tarpeeksi vahvat kryptaus- ja tietojensalausprotokolla?

 

Kaikki VPN-sovellukset eivät ole yhtä hyviä tietojensuojelussaan. Siksi kannattaa lukea eri sovellusten taustoista ja tehdä päätös arviointien perusteella. VPN-SUOMI suosittelee CyberGhost VPN:ää ja ZenMate VPN:ää.


VPN
Uutiset
Netflix